13 i 14 czerwca w Gminnym Ośrodku Sportu i Rekreacji w Zakrzowie odbyły się bezpłatne warsztaty kulinarne "Stare po nowemu". Poprzednio warsztaty skierowane były dla dzieci i młodzieży, tym razem swoje umiejętności kulinarne mogli sprawdzić dorośli mieszkańcy, którzy zapisali się na warsztaty w wyznaczonym przez Fundację terminie. 
 
Warsztaty prowadził profesjonalny kucharz, Michał Bałazy, który przez cały czas służył radą i pomocą uczestnikom, a także pokazywał jak w prosty, ale efektowny sposób, można zaserwować poszczególne dania. Jak sama nazwa warsztatów wskazuje, tradycyjne potrawy były poddawane najróżniejszym modyfikacjom. Na przykład popularne opolskie ciastka ze skwarek, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, wykanane były nie tylko w wersji podstawowej. Przepis został zmieniony poprzez dodanie do ciastek orzechów, a cukier puder, zdobiący ciastka, został zastąpiony polewą czekoladową. Warsztaty miały na celu pokazać uczestnikom, że posiadamy bogate dziedzictwo kulinarne, ale miały być również inspiracją do tworzenia nowych, równie ciekawych i smacznych potraw. Przygotowano w sumie 50 przepisów. Znajdą się one w książce kucharskiej, którą Fundacja Euro-Country planuje wydać jesienią tego roku. Na warsztatach była obecna pani fotograf, która wykonywała zdjęcia przygotowanym potrawom. Efekty tej pracy będzie można również zobaczyć w książce.
 
Atrakcją warsztatów były zajęcia z carvingu. Jest to sztuka rzeźbienia w warzywah i owowcach. Pod okiem Sylwestra Mordaka uczestnicy mogli naczyć się tworzyć różne ciekawe kompozycje. Udało się m.in. wyrzeźbić łabędzie, delfiny, kwiaty, drzewa.
 
Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych dań. Każdy uczestnik otrzymał dyplom za udział w warsztatach. Zostało również wykonane pamiątkowe zdjęcie przed budynkiem Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji.
 
                Image 
 
Image Image
Image Image