Dobre praktyki Nyskiego Księstwa inspiracją do naszej wspólnej działalności. 

W dniu 08.04.2022 r. w  ramach realizowanego projektu współpracy z Lokalną Grupą Działania Nyskie Księstwo Jezior i Gór i partnerem z Czech MAS Hrubý Jeseník pod nazwą „Czas na produkt lokalny”, odbyliśmy jednodniowy Wyjazd studyjny do Nysy. 

Projekt współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, na podstawie Umowy o przyznaniu pomocy Nr 00007-6936-UM0830003/20.

Celem wyjazdu było zapoznanie się z dobrymi praktykami na terenie Nyskiego Księstwa Jezior i Gór, certyfikacją produktów lokalnych, wpływem produktów lokalnych na rozwój oferty turystycznej oraz dziedzictwem kulinarnym terenu.

W programie zapewniono nam degustację produktów lokalnych, pokaz kulinarny - wypiekanie chleba wdł. tradycyjnej receptury, warsztaty ginących zawodów z ceramiki,  zwiedzanie zabytków oraz Centrum Produktu Lokalnego w Nysie. Odwiedziliśmy również sanktuarium św. Rity oraz Ośrodek Formacyjno Wypoczynkowy Rybak w Głębinowie, gdzie przywitano nas uroczystą kolacją z rybnym produktem lokalnym oraz zaprezentowano produkt zarejestrowany przez Browar Książęcy w Nysie w ramach certyfikacji Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów - Dziedzictwo Kulinarne Opolskie.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy i zachęcamy do realizowania swoich nowych wyzwań i pomysłów :-) 

1 51

1 101 221 241 251 291 311 351 361 371 401 411 441 561 571 581 591 611 621 631 641 761 831 861 881 891 931 951 961 971 991 100