Dobre praktyki Nyskiego Księstwa inspiracją do naszej wspólnej działalności.
W dniu 08.04.2022 r. w ramach realizowanego projektu współpracy z Lokalną Grupą Działania Nyskie Księstwo Jezior i Gór i partnerem z Czech MAS Hrubý Jeseník pod nazwą „Czas na produkt lokalny”, odbyliśmy jednodniowy Wyjazd studyjny do Nysy.
Projekt współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, na podstawie Umowy o przyznaniu pomocy Nr 00007-6936-UM0830003/20.
Celem wyjazdu było zapoznanie się z dobrymi praktykami na terenie Nyskiego Księstwa Jezior i Gór, certyfikacją produktów lokalnych, wpływem produktów lokalnych na rozwój oferty turystycznej oraz dziedzictwem kulinarnym terenu.
W programie zapewniono nam degustację produktów lokalnych, pokaz kulinarny - wypiekanie chleba wdł. tradycyjnej receptury, warsztaty ginących zawodów z ceramiki, zwiedzanie zabytków oraz Centrum Produktu Lokalnego w Nysie. Odwiedziliśmy również sanktuarium św. Rity oraz Ośrodek Formacyjno Wypoczynkowy Rybak w Głębinowie, gdzie przywitano nas uroczystą kolacją z rybnym produktem lokalnym oraz zaprezentowano produkt zarejestrowany przez Browar Książęcy w Nysie w ramach certyfikacji Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów - Dziedzictwo Kulinarne Opolskie.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy i zachęcamy do realizowania swoich nowych wyzwań i pomysłów :-)