MAKARON DZIERGOWICKI

Przykładowy obrazMAKARON DZIERGOWICKI 10-JAJECZNY
Produkt przyotowywany jest z mąki pszennej świeżo mielonej i wiejskich kurzych jajek.

Jajka powinny mieć żółtko o intensywnym żółtym kolorze, który uzależniony jest od sposobu żywienia kur, głównie na paszach pochodzących  z gospodarstwa.
Makaron dziergowicki wyrabiany jest bez dodatku wody, soli, tłuszczu, tylko wyłącznie z mąki pszennej i jajek. W przepisach z Kuchni Śląskiej i Kuchni Polskiej występuje dodatek soli, wody, tłuszczu,  lecz brak tych składników w metodzie wyrabiania w Dziergowicach.  Nie ma to jednak wpływu na jakość makaronu.
Niedzielny obiad gromadzi i gromadził wielopokoleniową rodzinę, ma szczególną oprawę, bogactwo dań oraz niepowtarzalny nastrój. Na pierwszym miejscu niedzielnego obiadu od pokoleń znajduje się rosół z makaronem wyrabianym przez same gospodynie.
Tradycja wyrabiania makaronu sposobem domowym jest przekazywana z pokolenia na pokolenie ustnie, bez zapisów, gdyż sposób wyrabiania domowego makaronu jest prosty i  nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności.