Turniej ma za zadanie promocję naszych regionalnychpotraw w dwóch kategoriach. W piątek w szranki staną kucharze z opolskich restauracji w sobotę gospodynie zrzeszone i nie zrzeszone, a niedziela to dzień Pierogów, Ziemniaczanych Impresji i Konkursu Nalewek.
W tym roku zaprezentowane będą dokonania opolskich LOKALNYCH GRUP DZIAŁANIA. Jest możliwość zaprezentowania własnych stoisk z potrawami i wyrobami prezentującymi nasze regiony. Oczywiście można również wystartować w konkursie tak amatorów jak i profesjonalistów. Prezentacja poszczególnych LGD będzie doskonałą okazją do ukazania tradycji naszych subregionów, tak bogatych w regionalne kulinaria i sztukę ludową.
Jako dodatkowe atrakcje przygotowany zostanie konkurs z nagrodami prowadzony przez przez Zygmunta Hajzera, pokazy sztuki barmańskiej, gotowanie z VIP-ami i Publicznością na scenie, kącik sałatkowy dla dzieci, pokazy baristyki itp.
Turniej otrzyma odpowiednie wsparcie medialne: prasy, radia i telewizji, oraz patronat Marszałka naszego województwa oraz Prezydenta Miasta Opola
Więcej na www.slaski-turniej-kulinarny.pl