W dniach 12 – 16 marca przedstawiciele Fundacji Euro-Country odbyli podróż studyjną do włoskiego regionu Emilia - Romagna. Podróż służyła podpatrzeniu tego jak Włosi wykorzystują środki unijne, przede wszystkim w ramach Programu Leader.
Mieliśmy okazję zobaczyć m.in. Gospodarstwo agroturystyczne, gdzie oprócz wynajmowania turystom pokoi, wyrabia się produkty lokalne, które trafiają do ogólnej dystrybucji, ale też prowadzone są zajęcia dydaktyczne z dziećmi i młodzieżą, w trakcie których uczą się wyrabiania produktów lokalnych, podtrzymując w ten sposób tradycje swego regionu.
Zwiedziliśmy także farmę i przetwórnię mięsa z czarnej świni, gatunku który występuje jedynie w tym regionie Włoch. W połowie lat 90. XX wieku pozostało zaledwie kilkanaście sztuk świń tego gatunku. Utworzono konsorcjum, które w ramach dotacji unijnych reaktywowało hodowlę czarnej świni, zaś bardzo aktywna promocja spowodowała, że przetwory wyrabiane z jej mięsa są obecnie cenionym i poszukiwanym towarem na rynku, mimo że mięso jest trzykrotnie droższe niż mięso białych świń.
Jednym zasadniczym motywem jaki przewijał się w trakcie całej naszej podróży studyjnej jest współpraca, jaką podejmują włoscy gospodarze, przedsiębiorcy i samorządowcy, po to aby dobrze wyprodukować, wypromować a w konsekwencji sprzedać swoje produkty, wykorzystując przy tym maksymalnie środki unijne.