Uczymy się od Włochów

Wybrany obrazW dniach 12 – 16 marca przedstawiciele Fundacji Euro-Country odbyli podróż studyjną do włoskiego regionu Emilia - Romagna. Podróż służyła podpatrzeniu tego jak Włosi wykorzystują środki unijne, przede wszystkim w ramach Programu Leader.

Mieliśmy okazję zobaczyć m.in. Gospodarstwo agroturystyczne, gdzie oprócz wynajmowania turystom pokoi, wyrabia się produkty lokalne, które trafiają do ogólnej dystrybucji, ale też prowadzone są zajęcia dydaktyczne z dziećmi i młodzieżą, w trakcie których uczą się wyrabiania produktów lokalnych, podtrzymując w ten sposób tradycje swego regionu.
Zwiedziliśmy także farmę i przetwórnię mięsa z czarnej świni, gatunku który występuje jedynie w tym regionie Włoch. W połowie lat 90. XX wieku pozostało zaledwie kilkanaście sztuk świń tego gatunku. Utworzono konsorcjum, które w ramach dotacji unijnych reaktywowało hodowlę czarnej świni, zaś bardzo aktywna promocja spowodowała, że przetwory wyrabiane z jej mięsa są obecnie cenionym i poszukiwanym towarem na rynku, mimo że mięso jest trzykrotnie droższe niż mięso białych świń.
Jednym zasadniczym motywem jaki przewijał się w trakcie całej naszej podróży studyjnej jest współpraca, jaką podejmują włoscy gospodarze, przedsiębiorcy i samorządowcy, po to aby dobrze wyprodukować, wypromować a w konsekwencji sprzedać swoje produkty, wykorzystując przy tym maksymalnie środki unijne.

Image  Image  Image 
Image Image  Image 
Image  Image Image 
Image  Image  Image 
Image  Image  Image 
Image Image  Image 
Image  Image  Image 
Image

Informacje o plikach cookie Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.
Ok